No 3: Gourmetmad og hverdagsmad på bål eller i trangia

Der kan laves rigtig god mad og lækker mad både på trangia og over bål. Det handler blot om at forberede lidt anderledes og være opmærksom på hvordan man anvender varmen fra bålet eller gas/sprit på trangia. Trangia er ofte et rigtig godt valg, når man skal på vandretur eller lave mad hvor der ikke er bålpladser. Blot der er et underlag der ikke er brandbart. Bålmad kan man jo tilberede alle steder, hvor der er indrettet bålpladser eller hvor der er et bålfad.

Bål skal man være opmærksom på at kunne slukke igen, man er færdig, så der ikke ligger gløder der kan være i risiko for at antænde ting omkring bålstedet.  

Anbefalet til følgende deltagere:

En -to familier, en gruppe af børn/unge på 4 – 20 personer, eller en kombination med 3 generationer.

Beskrivelse af aktiviteten:

Gourmet mad er selvfølgelig meget forskellig fra familie til familie, men når vi skriver det sådan, så er det for at vise at man kan lave meget lækker mad.

Indhold i kassen:

  • Trangia med gasbrænder og lille gasbeholder
  • 2 pander med kort skaft
  • Fiskerist – til stegning af hele fisk
  • Paletter – 2 stk.
  • Dutchoven (Gryde i støbejern) står i kasse på hylden ved siden af.
  • Reflektorovne – bruges ved siden af bålet.
  • Lille førstehjælpskasse.

Der er 2 bøger i containeren til inspiration:

  • På sheltertur
  • Bushcraft

Hvad skal du forberede:

  • Book aktivitetskasse på hjemmesiden
  • Find opskrifter til bålmad og trangia på nettet.
  • App VILD MAD er god hvis man vil finde råvarer til sin mad i naturen

Tips:

Trangia – har 2 mindre gryder og en pande, så her kan man lave mindre retter og tilberedning der ikke tager så lang tid. Man kan få en lille ovn effekt, hvis man bruger pande og lægger en gryde omvendt ovenpå.

Dutchovn – er en stor gryde med låg, som er god til gryderetter der skal simre, bagning af brød og kager. Man varmer gryde op i bålet og bruger godt med gløder under og over gryden – man kan pakke den nærmest ind, så den tilbereder maden som en ovn.  

Reflectorovn – det er en foldeoven, hvor formen er en tragt, som man placerer ved siden af bålet og det er strålevarmen fra bålet der giver varmen i ovnen.

Hvordan afleverer du kassen tilbage:

Trangia og reflector ovn og andet udstyr vaskes almindeligt med opvaskemiddel. Dutchoven vaskes også, men når den er tør, så skal den tilføres lidt olie, så holder støbejernet bedre. Der må ikke anvendes skuremidler, skuresvampe eller andet der kan ridse overfladen i gryden.

Hvis der mangler noget, så skriv en besked til info@naturaktivmaalov.dk, så vi kan supplere op.

Forslag til hjemmesider og bøger om trangia og bålmad:

https://www.yumpu.com/da/document/view/62701716/baeredygtig-balmad-basta

https://spejder.dk/how/laekker-inspiration-til-baalmad

Stormkøkkenet af Jesper Rais

Trangia på fjeld & camping af Inie Færk Sørensen & Benny Skovsende

Bogen om bålmad af Nicolai og Eva Tram

Grøn bålmad af Nicolai og Eva Tram

Over åben ild – grill- og bålmad året rundt af Gitte Heidi Rasmussen & Inge Skovdal